Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ρήτρα δραχμής


Ρήτρα δραχμής και συμβάσεις δανείων με βάση το αγγλικό δίκαιο ζητά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) από τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να είναι εξασφαλισμένη στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αρχή έγινε στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και στην ΕΤΕπ, με την τράπεζα να θέτει δύο όρους, ώστε να παρέχει δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ για το νέο σταθμό φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης δανείου σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος, με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη είτε της διάλυσης της Ευρωζώνης, και υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ETEπ, η ρήτρα αλλαγής νομίσματος αναμένεται θα συμπεριληφθεί σε όλες τις συμβάσεις με τις χώρες που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή προγράμματα σταθερότητας, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ενώ θα επεκταθεί συνολικά και στις χώρες της Ευρωζώνης. πηγή VORIA.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου